2012. május 1., kedd

Ágica almatortája

                                
Ez a recept a Mindmegettéről származik. Nagyon szeretjük, mert bár első olvasatra bonyolultnak tűnhet, egyáltalán nem az. Gyakorlatilag elronthatatlan, és finom.

Hozzávalók:
200 g vaj/margarin,
1 csomag vaníliás cukor,
200 g cukor, 5 tojás,
alma, fél csomag sütőpor,
zsemlemorzsa,
200 g liszt, 4 evőkanál tej,
egy citrom reszelt héja, 1,5 dl tejföl.

A puha vajat kikeverjük 150 g cukorral, egyenként hozzákeverünk három tojást. A lisztbe belekeverjük a sütőport, a citromhéjat. A tojásos masszához öntjük, elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet is.
Egy kapcsos tortaformát kizsírozunk, zsemlemorzsával megszórunk. Ebbe öntjük a tésztát.
Egy kis tálban összekavarjuk a tejfölt a maradék 50 gramm cukorral és a 2 tojással. Ennek a trutymónak kb. a felét a nyers tésztára kanalazzuk. Ezt befedjük vékonyra szeletelt almával (vagy télire eltett reszelt almával), ízlés szerinti vastagságban, és erre kanalazzuk a tejfölös massza másik felét. 
Előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük 200°C-on. Egy fogpiszkálót szúrunk a közepébe, és ha nem tapad rá tészta, akkor kész a sütemény. A sütőből kivéve, még forrón megszórhatjuk fahéjjal, megkenhetjük mézzel vagy lekvárral (a képen lekvár van rajta). Legalább langyosra hűtjük és úgy szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése