2012. május 19., szombat

Házi csokimáz



Ez a máz szinte mindig sikerül, de csak akkor, ha azt hiszem, hogy elrontottam. Nyúlósra kell főzni, de nem csak enyhén nyúlós állagúra, hanem sokkal inkább "technokolos" jellegűre. Meglepően gyorsan képes megszilárdulni a süteményen. Ezzel próbálkoztam a kókuszos sütinél is, csak ott nem keményedett meg (eddigi tapasztalat alapján krém tetejű süteményekre nem alkalmas). A képen zserbó van, és egy sikeres máz. A recept az egyik Rama gyűjteményből való.

Hozzávalók:
150 g cukor, 3 evőkanál keserű kakaópor,
5 evőkanál víz, 100 g margarin.

Egy teflonlábasba beleöntjük a cukrot és beleszitáljuk a kakaóport, így elkerüljük a csomókat. Hozzáadjuk a vizet, jól elkeverjük, és erős tűzön folyamatosan kevergetve felforraljuk. Ekkor közepesre mérsékeljük a tüzet, és továbbra is kevergetve addig főzzük, míg jó nyúlós lesz az állaga. Ez kb. 10 perc a forrástól számítva. Ha már nyúlik, elzárjuk alatta a tüzet és hozzáadunk 100 g margarint. Egyneműre keverjük, ne legyenek a felszínen margarinnyomok. Még melegen ráöntjük a süteményre, elegyengetjük, és hagyjuk kihűlni. Ha megszilárdult, lehet szeletelni.
Enyhén megrepedezhet a felülete, de nem lesznek benne nagy törések.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése