2012. május 7., hétfő

Finom kókuszos



Tudom, hogy nem néz ki valami bizalomgerjesztően, de ez csak a csokim hibája. Ha valaki kipróbálja ezt a receptet, eszébe se jusson házilag csokibevonatot készíteni hozzá, mert nem fog megszilárdulni. Valószínűleg azért, mert a csoki alatt lévő réteg a sárgakrém, ami nem szív be nedvességet a csokiból. Tessék tortabevonóval próbálkozni, azzal már sikerült ez a sütemény, de most nem volt kéznél.
A tojások ne legyenek kicsik, mert nem lesz elég a fehérje, és nem szabad túl keményre verni a habot, mert akkor nagyon száraz lesz a kókuszos réteg. Tényleg nagyon finom. (Egy régi Meglepetésből való a recept.)

Hozzávalók:
A tésztához: 300 g liszt, 150 g porcukor, 1 tojás, 125 g margarin, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaópor (nem cukrozott).
A kókuszos töltelékhez: 6 nagy tojásfehérje, 250 g porcukor, 250 g kókuszreszelék.
Sárgakrém: 6 tojássárga, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 125 g margarin, 150 g porcukor.
100 g tortabevonó a tetejére.

A hozzávalókat összegyúrva összeállítjuk a tésztát. Két részre osztjuk, az elsőt lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kizsírozott tepsibe fektetjük. Elkészítjük a kókuszos tölteléket: a tojásfehérjéket habbá verjük, belekeverjük a cukrot és a kókuszreszeléket. Ezt a habot a tepsiben lévő (nyers) tésztalapra kenjük, kinyújtjuk a második tésztalapot is, és azzal leborítjuk a kókuszos réteget. Szurkáljuk meg egy kicsit, nehogy felpúposodjon. 35-40 perc alatt 180°C-os sütőben készre sütjük. Szúrjunk bele egy fogpiszkálót, és ha nem tapad rá a kókuszos hab, akkor elkészült. Hagyjuk kihűlni a süteményt a tepsiben, közben elkészíthetjük a sárgakrémet. Ehhez a tojássárgákat elkeverjük liszttel, és tejjel sűrűre főzzük. Ezt is hagyjuk kihűlni. A lágy margarint keverjük ki a porcukorral, és ezt adjuk a hideg sárgakrémhez. Keverjük össze, és kenjük a sütemény tetejére. A lehető legsimább legyen a felülete, különben rücskös lesz a csoki a tetején. A tortabevonót az útmutatója szerint olvasszuk fel, és kenjük a süteményre. Ha megszilárdult, lehet szeletelni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése