2012. május 28., hétfő

Pekándiós rágcsa


Gyakorlatilag olyan dióval készítjük, amilyennel akarjuk, nálam is csak hagyományos volt itthon. A receptben ugyan nincs róla szó, de ajánlatos megpörkölni a diót egy teflon serpenyőben, zsiradék nélkül (amíg el nem kezd érezni az illata), mert sokkal karakteresebb íze lesz tőle bármilyen süteménynek.

Hozzávalók:
100 g vaj, 300 g (barna) cukor, 2 tojás,
1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só,
1,5 teáskanál vaníliaaroma, 100 g finomra vágott dió, 300 g liszt.

Olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a cukrot. Keverjük össze jól, majd hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a villával felvert tojásokat, gondosan dolgozzuk össze. Tegyük bele a sütőport, sót, vaníliaaromát (vagy egy zacskó vaníliás cukrot) és a diót. Alaposan keverjük össze, és adagoljuk hozzá a lisztet, keverjük addig, amíg szétoszlik a masszában. Formáljunk diónyi golyókat a tésztából, és sütőpapírral borított tepsibe rakjuk őket, kb. 6-7 cm távolságra egymástól, mert ahogy sülnek, el fognak terülni. El lehet őket lapítani egy kicsit, akkor vékonyabbra és ropogósabbra fognak sülni, lapítás nélkül a közepe kicsit puhább és ragacsosabb állagú lesz. 190°C-on sütjük 10-15 percig (amíg a széle pirulni nem kezd).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése