2012. május 19., szombat

Zserbó


Ez életem első zserbója. Úgy értem, amit én sütöttem. Nem vagyok egy nagy zserbórajongó, úgyhogy nálunk mindig anyu sütötte, ha valamilyen ünnep jött. Tegnap, amikor nézegettem a receptjeimet, megláttam ezt, és valahogy "rágerjedtem", úgyhogy nekiálltam megsütni. És ízlik.
Valószínű, hogy van még a gyűjteményemben jónéhány zserbórecept, majd azok is sorra fognak kerülni.

Hozzávalók:
tészta: 600 g liszt, 300 g vaj (vagy 200 g zsír), 1 dl tej, 15 g élesztő, 1/2 dl rum, 100 g cukor, 2 tojássárga, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, csipet só.
töltelék: 400 g darált dió, 400 g baracklekvár, 300 g cukor.
1 tojás a kenéshez.

A tejet meglangyosítjuk, a cukor egy részét hozzáöntjük és beletördeljük az élesztőt. A liszttel elmorzsoljuk a zsiradékot. Amikor felfutott az élesztő, az összes hozzávalót a liszthez adjuk és tésztát gyúrunk belőle. Legalább egy órára hűtőbe tesszük. Összeállítjuk a tölteléket (másfajta lekvár is használható hozzá). Ha letelt az egy óra, három részre osztjuk a tésztát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk az elsőt, zsírozott tepsibe fektetjük és megkenjük a töltelék felével. Kinyújtjuk a második lapot, ráborítjuk a tepsiben lévőkre, és rákenjük a maradék tölteléket. Ezt lefedjük a harmadik kinyújtott lappal. Megkenjük tojással és megszurkáljuk, hogy majd ha sül, ne púposodjon fel. Ezután kb. 3/4 órán át pihentetjük szobahőmérsékleten. Előmelegített sütőben 200°C-on 35-40 percig sütjük.
Megfőzzük a csokimázat (http://hunvamp.blogspot.hu/2012/05/hazi-csokimaz-ez-maz-szinte-mindig.html) vagy tortabevonót olvasztunk, ráöntjük a zserbóra (nem kell teljesen kihűlnie a süteménynek, de ne legyen forró). Amikor megszilárdul a csokoládé, lehet szeletelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése