2012. május 2., szerda
Kelt tészta
Ez a családi alapreceptünk kelt tésztára. Lehet belőle fonott kalácsot is készíteni, kiflit sütni, lepényhez is jó. Ha édes tésztát akarunk, akkor a cukor mennyiségét növelni kell egy kicsit, a sóét pedig csökkenteni. A megadottakból enyhén sós tészta lesz.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 50 g élesztő,
1 tojás,
1 evőkanál só, 2 evőkanál cukor,
kb. 7 dl langyos tej,
100 g zsír (ha margarint használunk, abból kicsit több kell).
Egy kis tálban felmelegítünk 2 dl tejet (meleg legyen, de ne forró), beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy nagyobb tálba önjtük a lisztet, a sót. Amikor felfutott az élesztő (kb. negyed óra), a liszthez adjuk, és beleütjük a tojást is. Kezdjük el összegyúrni a tésztát. Apránként adagoljunk hozzá annyit a maradék (fél liter) tejből, amennyitől egy se nem túl kemény, se nem túl lágy tésztát kapunk. Egy kicsit inkább keményebb legyen, mert ekkor öntjük hozzá a felolvasztott zsírt, és összeállítjuk vele a tésztát. Verjük fel jól.
Langyos helyen, letakarva kelesszük legalább fél órán át. Akkor az igazi, ha kinyújtásnál hólyagok vannak a tésztában.
Ha fonott kalácsot akarunk készíteni belőle, osszuk három részre a tésztát, sodorjuk és fonjuk össze őket. Ha a képen látható sós kiflit sütjük, akkor nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centi vastagra jól belisztezett deszkán, kenjük meg olajjal vékonyan és szórjuk meg sóval. Vágjuk háromszögekre a tésztát, tekerjük fel őket és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg tojással a tetejét, szórjunk rá nagy szemű sót és köménymagot.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése