2012. április 30., hétfő

Reszelt alma

                                 
Ez a recept most nem aktuális, csak azért írom le, mert holnap almatortát akarok sütni, és ahhoz fogom használni a tavaly eltett almát.
Ha valakire feldolgozhatatlan mennyiségű, nem télálló alma szakad, akkor ez egy tökéletes megoldás arra, hogy ne rohadjon a nyakába a gyümölcs.

Hozzávalók:
alma,
tartósítószer.

Megmossuk az almát, nem is kell feltétlenül meghámozni. A magházát távolítsuk el, ha férges a gyümölcs, azt is vágjuk ki belőle. Ezután reszeljük le az almát, akár kézzel, akár robotgéppel. Keverjünk hozzá valamennyi szalicilt vagy Na-benzoátot, majd tiszta üvegbe töltsük. Nyomkodjuk le, és zárjuk légmentesen.
Ha nem egyszerre érik az alma, akkor a nem teli üveget feltölthetjük a későbbi almával, ugyanezzel az eljárással. Nem fog megromlani emiatt. A képen látható üvegben is ezért vannak különböző színű rétegek.
Süteményekhez szoktam felhasználni, pl. almás réteshez. Ízesíteni akkor, a felhasználáskor kell.
Ha nagyon sok a leve az almának, akkor vagy nyomkodjuk ki eltevéskor, vagy készüljünk fel arra, hogy egy héten belül folyni fog az almalé az üvegből. Ettől sem fog megromlani a lereszelt gyümölcs, csak takarítani kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése