2012. május 4., péntek
Vadas
Ez egy nagyon leegyszerűsített, répamentes változat, még csak nem is vadhússal készült, hanem pulykával. Házival. Gyakorlatilag bármilyen húst bele lehet főzni, mindegyik más ízt ad az ételnek. Én személy szerint jó sok lével, kenyérgombóccal szeretem.
Hozzávalók:
1 csirkemell(nek megfelelő mennyiségű hús), só,
1 vöröshagyma, mustár, cukor, liszt,
tejföl, vadas fűszerkeverék,
ételízesítő, babérlevél,
a kenyérgombóchoz: száraz kenyér, 1 vöröshagyma, 1 tojás, liszt.
A húst szeletekre vágjuk, lisztbe forgatjuk, egy magas falú lábasban (vagy akár fazékban) pici olajon megpirítjuk, majd az edényből kivéve félretesszük. Az olajba belereszeljük a vöröshagymát, megdinszteljük, egy teáskanálnyi cukrot rászórunk és enyhén karamellizáljuk. Egy evőkanálnyi liszttel megszórjuk, azt halványra pirítjuk. Felöntjük vízzel, és elkeverjük, hogy felolvadjon a cukor és a liszt. Belerakjuk a húst, fűszerezzük, és addig főzzük, amíg megfő a hús. Ezután lisztes habarással sűrítjük, mustárral, tejföllel ízesítjük.
A kenyérgombóchoz egy fazékban vizet forralunk, sózzuk. A száraz kenyeret nagyobb kockákra tördeljük, összeöntjük a liszttel, beleütünk egy tojást és belereszelünk egy vöröshagymát. Egy kis sóval is ízesítjük. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy kb. nokedli keménységű legyen a tészta. Ha felforrt a víz, evőkanállal nagyobb gombócokat szaggatunk bele. Akkor főtt meg, ha feljön a víz felszínére. Kivesszük a vízből és a vadashoz adjuk.
A gombóchoz kb. 300 g lisztet és két szelet kenyeret szoktam használni, de pontos mennyiségeket nem tudok megadni, soha nem sikerül ugyanannyi, ugyanúgy.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése