2014. február 5., szerda

Mákos kocka

Nagyon szeretjük a mákos dolgokat, ebből is gyorsan családi kedvenc lett. Jó vékony a tésztája, a mákos töltelék pedig brutál vastag. Valószínűleg dióval is finom, bár úgy még nem próbáltam ki.

Hozzávalók:
Tészta: 200 g liszt, 150 g margarin, 1 tojás sárgája, 4 evőkanál víz.
Töltelék: 400 g darált mák, 350 g cukor, 3 dl forró víz, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 4 tojás fehérje, fél citrom leve, egy citrom reszelt héja, 50 g olvasztott vaj (vagy margarin).

A hozzávalókat összegyúrjuk, két cipóra osztjuk, és hűtőben pihentetjük egy órát (sok benne a margarin, eléggé puha lesz, de a hűtőben jól nyújthatóvá keményedik). Közben a töltelékhez a darált mákot összekeverjük a cukorral, ráöntjük a forró vizet, egyesével belekavarjuk a tojássárgákat, a citromlevet, citromhéjat, az olvasztott vajat. Lisztezett deszkán elnyújtjuk a tészta első felét, leterítjük egy kizsírozott tepsibe. Felverjük a tojásfehérjéket, óvatosan a mákos masszához keverjük, és rásimítjuk a tepsiben lévő tésztára. Ugyanúgy elnyújtjuk a tészta maradék felét is, és ráterítjük a töltelékre. Megkenhetjük tojással (én nem tettem), és közepes tűznél kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük, és megszór(hat)juk porcukorral.
A tésztát meglepően könnyű volt elnyújtani, pedig jó vékonyra kellett. A tepsim közepes méretű, kb. 35x25-ös.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése