2014. február 13., csütörtök

Tészta citrommártással

Az eredeti recept szalagtésztát ír, de most inkább makarónit főztem. Nem vagyunk hozzászokva a citromos-sós kombinációhoz, úgyhogy először furcsa volt, de mégis finom. Hogy a szósz miatt volt-e ennyire laktató, azt nem tudom, állítólag a makaróni is jobban telíti az embert, mint a többi tésztafajta. A lényeg, hogy elvileg négyszemélyes a recept, ehhez képest szerintem hatan is jól laktunk volna belőle.

Hozzávalók:
1 citrom, 4-6 zsályalevél, 6 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál liszt, 250 ml tej, 250 ml zöldségleves, 400 g tészta, só, 125 ml tejszín, 2 tojás sárgája, bors.

A citromot forró vízzel átöblítjük. A héját vékonyan lehámozzuk és csíkokra vágjuk (vagy csak egyszerűen lereszeljük), a citrom levét pedig kipréseljük. A zsályaleveleket megmossuk, szárazra töröljük, és vékony csíkokra vágjuk. Forró olajban 2-3 percig sütjük, majd eltávolítjuk őket. A lisztet megfuttatjuk az olajban, és keverés közben hozzáadjuk a citromlé felét és a citromhéjat, valamint hozzáöntjük a tejet és a levest. A szószt 10 percig forraljuk folyamatos kevergetés mellett. A tésztát közben a csomagolás utasításai szerint sós vízben megfőzzük. A tejszínt elkeverjük a tojások sárgájával, és a forró szószhoz öntjük, de már nem forraljuk tovább. Sóval, borssal ízesítjük a szószt, majd a tányérokra halmozott tésztára merjük.
Nem volt itthon zsálya, úgyhogy nálam az a lépés kimaradt. Nem tudom, milyen íze lenne vele, biztosan nem rossz. A végén adtam a szószhoz egy kis kakukkfüvet. Egyszerű, gyors, és nagyon laktató volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése