Farsang van, fánkszezon.
A fánkreceptek döntő többségében van vaj, de mi sose úgy készítjük, mert az valahogy túl sűrű, "zsíros" tésztát eredményez. Lehet, hogy az alapértelmezett fánk olyan, de az én családomban nem, mi jobban szeretjük a könnyebb tésztát. Ez itt a családi recept.
Hozzávalók:
500 g liszt, 30 g élesztő, pici só, 1 tojás, 3-3,5 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, ízlés szerint mazsola.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tej felében, amihez hozzáadtuk a cukrot. Összeállítjuk a tésztát a hozzávalókból. A tej mennyisége változó lehet, a liszt minőségétől függően. Lágy nokedli keménységű legyen a tészta, az a lényeg. Egyszer kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel széthúzogatjuk. Nem kell elnyújtani, ahhoz egyébként is túl puha. Egy nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és forró olajban megsütjük úgy, hogy amikor beletesszük a tésztát az olajba, leborítjuk fedővel. Amikor az első oldala piros, megfordítjuk, és akkor már fedő nélkül sütjük. Az összes fánkot így sütjük, nem csak az elsőket. Konyhai papírtörlőre szedjük őket, hogy leitassuk róluk a felesleges zsiradékot. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése