2013. május 17., péntek
Mogyorós keksz
A barátnőmnél megláttam egy nagyon bizalomgerjesztő szakácskönyvet, és kölcsönkértem. Hiába vagyok tele receptekkel, ha látok valami újat, nem bírok ellenállni. Ez az első próbálkozásom, úgy tűnik, jól van megadva minden hozzávaló, mert szépen összeállt a tészta.
Hozzávalók (24 darabhoz):
80 g liszt, 2 evőkanál cukor, 120 g vaj, 40 g kakaó, 100 g mogyoró, 1 teáskanál vaníliaaroma, csipetnyi só.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk két sütőlemezt. A lisztet, a kakaót és a sót tálba szitáljuk. Egy másik tálban robotgéppel, a legmagasabb fokozaton habosra keverjük a vajat és a cukrot. Hozzáadjuk a vaníliaaromát és a finomra vágott mogyorót. Üveggolyó méretűre formázzuk (kb. két centi átmérőjűre), és egymástól 2-3 centire, a sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk. 12-15 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kész, megforgatjuk kakaóban.
Amennyiben nincs szükség a tepsire vagy a sütőlapra, hagyjuk azon kihűlni a golyókat. Nekem kellett a tepsi, és ahogy meg akartam fogni az első, még meleg kekszet, atomjaira hullott szét. Utána egy kanállal, óvatosan szedegettem ki őket a tepsiből, járulékos veszteség nélkül. Egy tálcán hagytam kihűlni őket, hidegen nyugodtan meg lehet fogni a golyókat, nem esnek szét. Nem forgattam meg őket kakaóban, mert ahogy az elsőt megkóstoltam, úgy döntöttem, hogy nekem elég kesernyés így is. Nem túl édes sütemény, nekem 30 golyóm lett. Nagyon omlós a belseje. Gyors és egyszerű.
Nem sül szét, úgyhogy rakhatjuk a tepsiben közel egymáshoz.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése