2013. május 13., hétfő

Burgonyapüré-leves


Egyszerű, gyors leves. Karikázhatunk rá főtt tojást vagy megszórhatjuk pirított kenyérkockákkal. Igyekszem spórolni a kalóriákkal, azért ettem csak magában.

Hozzávalók:
4-5 szem burgonya, 250 g csontból főzött egy liter csontlé, 1 dl tejföl, egy csapott evőkanál liszt, 20 g vaj, só.

Egy liter sós csontlében megfőzzük a kis kockákra vágott burgonyát, és ha már jó puha, krumplinyomón átnyomjuk vagy szitán áttörjük (vagy turmixgépben szétverjük). Néhány percig forraljuk, a tejfölben elhabart liszttel besűrítjük, a vajjal gazdagítjuk.
Nekem nem volt elfekvőben kész csontlevem, úgyhogy leveskockás vízben főztem a krumplit. Adtam hozzá kettő babérlevelet is, mert jobban szeretem a főzeléket, mint a krumplipürét, abba pedig mi rakunk babérlevelet. Mármint a főzelékbe. Ha legközelebb főzök ilyen levest, akkor pirítani fogok egy kisebb vöröshagymát, és azt öntöm fel vízzel meg krumplival. Jó ízű így is, csak hagymahiányom volt. Ha valaki szereti a krumplifőzeléket, akkor ezt is szeretni fogja, mert gyakorlatilag ugyanaz a kettő, csak ez, a leves hígabb valamivel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése