2013. május 18., szombat
Gombócleves
Nagyon sok krumpli maradt tavalyról, úgyhogy nagyüzemi gombócgyártásba kezdtünk. Nem írom le az alapreceptet újra, a főételeknél szereplő szilvalekváros gombóc receptjénél található tésztát készítjük el.
Kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk a tésztából. Egy részét sós vízben ki szoktuk főzni, majd egy tálba pici olajat öntünk, rászedjük a gombócokat, és juhtúróval összekeverjük. Meglocsolhatjuk tejföllel is.
Mákos gombócnál ugyanígy enyhén sós vízben kifőzzük a gombócokat, ha feljöttek a felszínre, egy tálba szedjük őket és darált mákot öntünk rá, majd enyhén cukrozzuk.
A leveshez egy fazékban egy apróra vágott vöröshagymát kis zsiradékon megpirítunk, megszórjuk őrölt pirospaprikával, felöntjük azzal a vízzel, amiben a krumplit főztük. Ha túl sós, akkor egy kis vízzel hígítjuk. Adunk hozzá némi petrezselymet és felforraljuk. Amikor már forr, beledobáljuk a gombócokat, és addig főzzük a levest, amíg feljönnek a felszínre a gombócok.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése