2012. június 2., szombat
Töpörtős pogácsa
Az alaprecepteknél leírt kelt tésztából készül. Bolti töpörtőkrémmel is lehet készíteni, de azért a házi jobb. Húsdarálóval szoktam ledarálni a töpörtőt, általában kétszer átdarálom, hogy ne maradjanak benne kemény darabok.
A kelt tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra nyújtom. Megkenem töpörtőkrémmel, bár ezt túlzás kenésnek nevezni, mert eléggé kemény a krém, úgyhogy inkább krémdarabokat nyomkodok a tésztára. Ezután úgy feltekerem, mint a bejglit, és a tésztarúd jobb és bal harmadát ráhajtom a középsőre. Így jó sok rétegű lesz a pogácsa. Letakarva kelesztem fél órát, majd újra elnyújtom, de már nem olyan vékonyra, hanem kb. másfél centi vastagságra. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom, de úgy, hogy a tésztacafatokat mindig a következő, kiszaggatandó pogácsa széléhez hajtom. Nem hagyom hulladéknak, mert ezt a tésztát nem lehet még egyszer összegyúrni, újra nyújtani és szaggatni, mert nem lesz leveles. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom a pogácsákat, megkenem tojással, megszórom egy kis sóval, és még fél órát kelesztem. Ezután 200°C-on addig sütöm, míg jó piros nem lesz a teteje.
Nem tudok pontos töpörtőmennyiséget megadni, mert ha kevesebb van, akkor kevesebbet rakok bele, ha több, akkor többet. Érdemes fedeles tálban tartani a megsült pogácsát, tovább puha marad.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése