2012. június 12., kedd

Túrógombóc



Anyu nem tud túrógombócot főzni, mert abból túrós császármorzsa lesz, minden egyes próbálkozása szétfő. Úgyhogy nincs családi receptem. Viszont találtam egy szimpatikusat az interneten, és már az első kísérlet sikeres volt, finom a gombóc. És tényleg gombóc!
Szívből ajánlom Andi oldalát, nem ez az első recept, amit onnan kipróbáltam, és mindegyik bevált. Az oldal: andi1976.gportal.hu

Hozzávalók:
500 g túró, 2 tojás, csipet só, 110 g búzadara (gríz), egy citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál cukor, zsemlemorzsa, pici zsiradék.

A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót a zsemlemorzsa és a zsiradék kivételével. A keveréket fél órára hűtőbe tesszük, addig a zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Ezután enyhén sós vizet forralunk, a túrós masszából vizes kézzel közepes méretű gombócokat formálunk és a forró vízben kifőzzük őket 10-12 perc alatt. Ha megfőttek, fel fognak jönni a víz felszínére. A pirított zsemlemorzsára szedjük őket. Lehet vaníliasodót is főzni hozzá, mi csak cukrozni szoktuk vagy egy kis lekvárt kanalazunk rá. Mivel szeretjük a mazsolát, azt is raktam a masszához, kb. egy maréknyit.
Ne házi, zsíros túróval próbálkozzunk, mert akkor ez a tészta túl lágy lesz és szétfő a gombóc. Ehhez minél szárazabb a túró, annál jobb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése