2012. június 15., péntek

Grillázstorta



Egyszerűen csak finom.
A recept egy újságkivágás, valószínűleg egy régi Meglepetésből származik.

Hozzávalók:
1 kerek piskótatorta 3 lapba vágva (pl. az alaprecepteknél szereplő vizes piskóta).
Krém: 3 dl tej, 2 tojássárga, 1 csomag vaníliás pudingpor, 100 g cukor, 200 g vaj.
Grillázs: 200 g cukor, 100 g darált dió, olaj.

A krémhez a pudingporhoz ütjük a tojássárgákat, a tejet apránként adagolva csomómentesre keverjük. Állandóan kevergetve, lassú tűzön sűrű krémmé főzzük, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni. A grillázshoz a cukrot egy teflon serpenyőben addig melegítjük, amíg teljesen elolvad, és a színe világosbarna nem lesz. Ekkor levesszük a tűzről, hozzákeverjük a diót, majd olajjal kikent tányérba öntjük és kihűtjük. (Mielőtt teljesen megszilárdul, tetszőleges formákat vághatunk ki belőle a díszítéshez.)
A szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukrokkal, elkeverjük a krémmel. A kihűlt grillázst zacskóba tesszük, majd nyújtófával apró darabokra törjük. A felét a krémhez keverjük. A tortalapokat megkenjük krémmel vékonyan, hogy maradjon elég krém a torta külsejének a bevonásához is. Kívülről megszórjuk grillázzsal, fél diógerezdekkel illetve a formára vágott grillázzsal díszíthetjük. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Mint látható, nem daráltam a diót, mert mi darabosabban szeretjük, és nem is vágtam ki a grillázsból a díszítéshez semmit se. 20 centi átmérőjű formában sütöttem a piskótát, ahhoz vékonyan kenve éppen csak elég volt a krém.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése