2012. június 14., csütörtök
Vizes piskóta
Születésnap van a családban, úgyhogy tortát sütöttem. A vizes piskóta piskótatekercshez nem jó, mert törik, de tortához ideális, mert könnyű az állaga, jól lehet szeletelni (vízszintesen is), és ha bekenjük valamilyen krémmel vagy lekvárral, akkor nem is fog kiszáradni. Somlói galuskához is fel lehet használni.
Hozzávalók:
1 evőkanál víz, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, tojásonként 50 g cukor, 40 g liszt, 1 evőkanál víz, zsiradék és liszt a forma kikenéséhez és szórásához.
20 cm átmérőjű formában sütöttem 5 tojásból a piskótát, ez elég magas ahhoz, hogy három lapra lehessen vágni. A tojások sárgáját egy tálba, a fehérjéket pedig a robotgép táljába tesszük. Az 5 sárgához 5 evőkanál vizet öntünk, 250 g cukorral (5x50g) fehéredésig keverjük. A 200 g liszt (5x40g) felét hozzáöntjük a vaníliás cukorral együtt, összekavarjuk. A liszt másik feléhez hozzászitáljuk a sütőport (hogy ne legyenek benne csomók), elkavarjuk és a tojásos masszához öntjük. Ezzel is jól elkavarjuk. A tojásfehérjékhez adunk egy evőkanál vizet, és kemény habbá verjük. A hab felét alaposan elkeverjük a tésztával, nem baj, ha törik a hab. A másik felét viszont már óvatosan keverjük a tésztához. Zsírozott, lisztezett formába öntjük és előmelegített sütőben 190°C-on kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Ha a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad nedves tészta, akkor kész.
Ne nyissuk ki a sütő ajtaját az első 25 percben, különben össze fog esni a piskóta!
Ha több/kevesebb tojásból akarunk piskótát sütni, akkor csak a cukor, a liszt és a víz mennyiségét kell változtatni. Reszelhetünk hozzá citrom- vagy narancshéjat, szórhatunk bele kakaót, mazsolát...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése