2012. június 7., csütörtök
Gyors almás rétes
Nem rétestésztából készítem, hanem bolti vajas tésztából. Amikor a Lidl leárazza, akkor felpakolok jónéhányat, mert az eddig kipróbáltak közül az övék vált be a legjobban. Azért szeretem inkább a vajas tésztát, mert nem olyan száraz, amikor megsül, viszont leveles, ezért hasonlít az állaga az rétesre.
Hozzávalók:
1 csomag bolti vajas tészta, 3-4 közepes alma, cukor, zsemlemorzsa, fahéj, porcukor, liszt.
Szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni a vajas tésztát. Ha sürgősen kell, akkor mikróban alacsony fokozaton (nálunk 240-es) kiolvasztjuk kb. két perc alatt (egy-egy perc mindkét oldalán, még becsomagolva). Lereszeljük az almát. Nem kell feltétlenül meglocsolni citromlével, mert a rétes esetében lényegtelen, hogy megbarnul-e az alma. Lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk a tésztát, amekkorára csak tudjuk, de a rövidebb oldala akkora legyen, amilyen hosszú a tepsink. A hosszú oldala mentén négy részre osztjuk. A tésztacsíkok (hosszú) szélétől kb. egy centire végigszórjuk egy-egy púpos evőkanál zsemlemorzsával. Erre azért van szükség, hogy felszívja az alma levét, különben elázik a rétes alja sütés közben. A reszelt almából kinyomkodjuk a levét, elosztjuk négy részre, és rákanalazzuk a tészta zsemlemorzsás sávjára. Szórunk az almacsíkokra egy-két evőkanálnyi cukrot és egy kávéskanálnyi fahéjat (csíkonként), majd ráhajtjuk a tészta szabad felét, a szélét pedig egy picit megnyomkodjuk, hogy ne nyíljon ki sülés közben. Sütőpapírral borított tepsibe rakjuk, és 180-200°C-on addig sütjük, amíg halványan meg nem pirul a teteje. Szeleteljük és porcukorral megszórjuk.
Egyszerűbb a dolgunk, ha van eltéve reszelt almánk, azt csak ki kell venni az üvegből és azonnal használható is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése