2013. szeptember 29., vasárnap

Mézes zserbó

Vakuval fényképeztem, mert esik az eső és sötét van, azért néz ki durvábbnak a törés a csokin, pedig szabad szemmel nem feltűnőek ezek a repedések. Névnapozunk, úgyhogy sütögettem. A recept egy régi Nők Lapjából származik, ha jól tippelek. Nagyon finom, jó rumos-narancsos.

Hozzávalók:
A tésztához: 120 g méz, 100 g margarin, fél dl tej, 2 tojás, 160 g cukor, fél citrom leve (és reszelt héja is), 600 g liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál fahéj, 1 csipet só.
A krémhez: 1 csomag vaníliaízű (főzős) pudingpor, 3 dl tej, 200 g porcukor, 200 g margarin, 2 csomag vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, fél deci rum, fél citrom leve.
Lekvár (ribizli, málna vagy sárgabarck) és tortabevonó (vagy a házi készítésű csoki hozzávalói).

A mézet a margarinnal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a citromlével, a mézes keverékhez adjuk. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük. Nagyon ragacsos lesz, úgyhogy fél-egy órára tegyük hűtőszekrénybe. Közben megfőzhetjük a krémet. Ehhez a pudingport a tejjel sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk őket, és egy tepsi hátoldalán megsütjük a lapokat 5-8 perc alatt, majd hagyjuk őket kihűlni.
A krémhez habosra keverjük a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral, belereszeljük a narancshéjat. A főtt pudinghoz keverjük a citromlét és a rumot, majd kanalanként a vajas krémet is.
A tészták közül a legszebbet félretesszük (az kerül a tetejére). Az első tésztalapra rákenjük a krém felét. Ráborítjuk a következő tésztalapot, azt lekvárral kenjük meg (nem túl vastagon), arra kerül a következő tésztalap, a krém maradék fele, és leborítjuk az utolsó tésztalappal. Olvasztott tortabevonóval bevonjuk vagy főzünk csokimázat hozzá. Csak másnap szeleteljük, hogy legyen ideje puhulni a tésztának és összeérjenek az ízek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése