Élnek rokonaink Algyőn, és ez a recept az egyikőjüktől származik. Ő mindig karikákra formázza ezt a perecet, azért neveztem el így. Finom és alapvetően egyszerű, csak nagyon időigényes a sodorgatás miatt, ha valaki egyedül áll neki.
Hozzávalók:
1 kg liszt (fele rétes-, fele finomliszt), 250 g margarin, 100 g vaj, 50 g zsír, 1 tojás, 1 kis pohár tejföl, 1 kocka élesztő, 1 dl tej, 1 csapott evőkanál cukor, 1 púpos evőkanál só (ha kisebb evőkanalunk van, akkor inkább 2-vel tegyünk bele).
A tejet felmelegítjük, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor ez felfutott, a lisztbe egy mélyedést készítünk, abba öntjük az élesztős tejet és a többi hozzávalót is. Összegyúrjuk, majd vékony nudlikat sodrunk belőle, karikát formázunk, és sütőpapírral borított tepsibe rakjuk őket, közvetlenül egymás mellé. Megkenjük őket tojással, és előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Nem kell kelni hagyni a tésztát, de nekem közben el kellett mennem itthonról, úgyhogy kb. másfél órát állt a tészta a sodrás előtt. Egy kicsit megkelt, de ez se nem ront, se nem javít a végeredményen. Tényleg vékonyra sodorgassuk a tésztát, mert sülés közben kicsit megkel. Ha nem elég sós, akkor a tojással való megkenés után meg lehet szórni sóval. Rengeteg lett belőle, és nagyon gyorsan sül, úgyhogy csak akkor kapcsoltam be a sütőt, amikor három tepsinyit megformáztam már, így lépést tudtam tartani vele. Ha nem egyedül csináljuk, akkor erre nincs szükség.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése