Újabb családi recept. Ez sokkal gyorsabb, mint a kerek perec, mert ezt csak ki kell nyújtani és derelyevágóval feldarabolni. Finom, egyszerű, szeretjük.
Hozzávalók:
1 kis pohár tejföl, 1 kg liszt, 250 g margarin, 200 g zsír, 100 g reszelt sajt, egy kocka élesztő, 2 púpos evőkanál só, 1 dl tej, 1 tojás, 1 csapott evőkanál cukor, sajt a tetejére.
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor ez felfutott, mélyedést készítünk a lisztben, beleöntjük az élesztőt a többi hozzávalóval (kivéve a tojást, mert az nem bele kell). Összegyúrjuk, és kelesztjük fél-egy órát. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk egy centi vastagra, derelyeszaggatóval (vagy késsel, ha más nincs) rudakra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben viszonylag szorosan egymás mellé rakjuk őket, megkenjük a tetejüket a tojással és megszórjuk reszelt sajttal (vagy köménymaggal). 180°C-on pirosra sütjük őket.
Úgy is lehet készíteni, hogy kinyújtjuk a deszkán, felvágjuk akkora darabokra, mint azok a tepsik, amikben sütni akarjuk őket, beleterítjük a tepsikbe, és ott vágjuk fel őket derelyevágóval. Nekem az előző módszer valahogy szimpatikusabb, pedig a tepsiben szeletelés egyszerűbb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése