2013. szeptember 5., csütörtök

Almatorta (Mama apple tart)

Sikerült egy kicsit túlsütnöm, mert a recept egy óra sütési időt ír, de nálunk sokkal gyorsabban kész lett, kb. fél óra alatt, bár az is igaz, hogy kezd tönkremenni a sütőnk, úgyhogy eléggé kiszámíthatalanul süt. Egyébként nem azért ilyen barna a teteje, hanem mert megszaladt a kezem a fahéjjal. A tésztán látszik azért, hogy barnább, mint kellene, de az ízen nem rontott semmit.
A recept az aktuális Gasztromagazinból származik.

Hozzávalók:
Tészta: 200 g liszt, 1 nagy tojás tálkába ütve, villával felverve, 50 g vaj, 50 g margarin, csipet só, csipet fahéj, 20 g cukor, 1 kk. sütőpor, 1 evőkanál (forró) tej.
Töltelék: 4 nagy golden alma (kb. 1 kg), 60 g cukor, 2 evőkanál hideg vaj, feldarabolva.

A sütőt melegítsük elő 170°C-ra. A forró tej kivételével minden hozzávalót tegyünk egy tálba, és fakanállal keverjük simára. Adjuk hozzá a tejet, és jól keverjük el benne, de ne dolgozzuk túl. A tészta nagyon lágy lesz. Helyezzük egy 23 cm átmérőjű, kikent tortasütő formába, és belisztezett ujjakkal nyomkodjuk a tésztát a sütőedénybe, amíg az beborítja az alját és a falát is.
A töltelékhez hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk félbe az almákat. Vágjunk minden egyes felet további cikkekre, majd rendezzük a szeleteket tetszés szerint. Szórjuk meg a cukorral, fahéjjal, majd fedjük be a darabokra tört vajjal.
Süssük a süteményt kb. egy óráig, amíg a tészta széle aranyszínűvé válik. Langyosan tálaljuk.
Én megszórtam a tésztát (ami nem is volt annyira lágy) zsemlemorzsával, biztos ami biztos alapon, mert eléggé leveses almáink vannak, és nem mértem ki egy kilót, hanem annyit tettem rá, amennyi ráfért. Kicsit száraz lett a tésztája, de ezt a túlsütésnek tudom be. Jó ízű, egyszerű sütemény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése