2012. szeptember 29., szombat
Almás-mandulás pite
Egy kis maradék kelt tészta az alapja. Persze túlsütöttem, barnább lett, mint kellene. A néni egyből benyögte, hogy jajj, de barna lett... Nem égett meg, ez a lényeg. Két hét múlva megyek haza. Jessz...
Hozzávalók:
valamilyen tészta (lehet linzer is), ami elég egy 26 cm átmérőjű formához peremmel együtt
50 g cukor, 1 teáskanál vaníliás cukor, 200 g créme fraiche, 1 tojás, 200 g hámozott mandula (vagy dió), 100 g porcukor, valamennyi víz, tej vagy tejszín, pár csepp mandulaaroma, 3 nagy (vagy 5 kicsi) savanyú alma.
Kinyújtjuk a tésztát és kibéleljük vele a kikent formát. 15 percre hűtőben pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket. A mandulát ledaráljuk, az almát meghámozzuk és lereszeljük. A mandulához keverjük az összes hozzávalót, hozzáadunk annyi folyadékot (vizet, tejet és/vagy tejszínt), hogy egy viszonylag sűrű állagú masszát kapjunk. Ehhez adjuk a reszelt almát, alaposan összekeverjük, és a tésztával bélelt formába öntjük. Előmelegített sütőben (185°C) kb. 50 percig sütjük. Le kell takarni sütőpapírral, ha nagyon barnulna a teteje, bár nekem inkább a tészta sült túl gyorsan. Tejszínnel vagy vaníliaszósszal tálaljuk.
Nem lett rossz.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése