A nénim elvileg nagyon szereti a gyümölcsöket, ehhez képest ezek a körték nem kellettek neki. A levesből természetesen nem evett egy falatot se, de nem érdekel, mert finom volt. A recept a Drótpostagalamb recepttárának 68. könyvéből (Levesek) való.
Hozzávalók:
500 g körte, 75 g cukor, 50 g liszt, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 2 dl víz, 1 citrom, 2 szem szegfűszeg, kevés fahéj, csipet só
A héjától és magházától
megtisztított körtéket kockákra vágjuk. A forrásban lévő vízbe citromot
csavarunk, és a fűszerekkel, a cukorral puhára főzzük benne a körtét. A fehérbort,
a tejfölt, a tejszínt a liszttel simára keverjük, a levesbe habarjuk, és jól
fölforraljuk. Utánízesítjük, lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabbal díszíthetjük.
Az eredeti receptben dupla ennyi cukor és fele ennyi víz szerepelt. Nekem az nagyon édes lett volna, ez is határeset. Ha vízből csak egy decit öntünk bele, akkor annyira sűrű, mint egy puding, úgyhogy én dupláztam a vizet, így se híg. Inkább desszertnek tartom, mint levesnek, de mivel ez az eredeti neve, legyen leves. Finom volt, pedig nem vagyok nagy rajongója a körtének. Megszórtam a tetejét pici fahéjjal, tejszínhab nélkül.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése