Nincs már sok idő bodzás recepteket kipróbálni, mert nagyon hullik a bogyó. Még soha nem ettem bodzával készült dolgokat, csak szörpöt és üdítőitalokat kóstoltam. Ez a recept a Drótpostagalamb recepttárának 229. könyvéből (Bodzareceptek) való, kis módosításokkal.Hozzávalók:
1/2 kg bodzabogyó,
fahéj, citrom(héj), fehérbor, cukor, só, (vaj és burgonya)liszt.
A bodzabogyókat leszedjük a
száráról, megmossuk, fazékba tesszük annyi vízzel, hogy ellepje. Fahéjjal és 2 citromkarikával
fél óráig forraljuk, majd szitán áttörve hozzáöntünk 1 dl (fehér)bort és annyi vizet, hogy ízlés szerinti sűrűségű legyen. Cukorral, kevés sóval (és vajjal) felforraljuk, és tejföllel vagy tejszínnel elkevert (burgonya)lisztet keverünk bele. Újból felforraljuk, és pirított zsemlekockával
tálaljuk.
Kevesebb bodzából főztem, mert itt nincs négy ember, aki ezt enné. Vörösbort öntöttem hozzá, mert csak az volt kéznél felbontva. Vajat nem használtam, és finomlisztes tejföllel habartam be. Mivel édes a leves, nem akartam zsemlekockákat pirítani, nekem nem hiányzik hozzá. Az a fehéres izé a képen egy kis tejszínhab.
Érdekes íze van a levesnek, nekem tetszik. És szép a színe. Ne műanyag tálban csumázzuk le, mert fog.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése