2014. november 22., szombat

Lusta asszony tésztája

A forrásom egy újságkivágás. Ahhoz képest, hogy "lustaasszonyos", szerintem semmivel se egyszerűbb vagy bonyolultabb egy kikeverős tésztánál. Nem nehéz elkészíteni, és nagyon finom.

Hozzávalók:
200 g liszt, 100 g cukor, 1 csomag sütőpor, egy citrom reszelt héja, egy marék mazsola, késhegynyi fahéj, 250 g túró, 1 kg magozott meggy, 2,5 dl tej, 3 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 50 g margarin + zsiradék a kenéshez.

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sütőport. Egy közepes nagyságú tepsit vastagon kikenünk zsiradékkal. Beleszórjuk a lisztes keverék 3/4 részét, rámorzsoljuk a citromhéjjal, mazsolával, fahéjjal ízesített túrót, ráterítjük a magozott meggyet (lé nélkül, ha befőtt), végül rászórjuk a maradék lisztes keveréket. A tejbe belekeverjük az egész tojásokat, a vaníliás cukrot, majd ráöntjük a tésztára. Erre locsoljuk a megolvasztott margarint. Előmelegített sütőben lassan sütjük. A gyümölcs ízlés szerint variálható.
80 deka meggy is elég, nekem kb. ennyi volt a két üveg kimagozott meggy. Nem tudom megmondani pontosan, hogy hány fokon sütöttem, mert az utolsókat rúgja a sütőnk, kb. 170°C lehetett, ott háromnegyed óráig sült, tűpróbáig.
Egyszer kipróbáltam ezt a süteményt almával, az is nagyon finom volt, csak az az egy probléma van az almával, hogy annak több a leve, mint a meggynek, és attól túl puha lett a tészta. Meggyel nem az, pont jó az állaga, könnyen szeletelhető. És finom, ami a lényeg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése