Az alapreceptek között található kelt tésztából készült. Nem tudom már, hogy honnan jött az ötlet pár éve, hogy ezt kipróbáljuk, de bevált, és azóta is elkészítjük néhányszor minden évben. Egyetlen hátránya, hogy nehéz abbahagyni az evését, és egy bizonyos darabszám felett vagy gyomorégést, vagy kontrollálhatatlan fingást (már elnézést...) eredményez.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 50 g élesztő,
1 tojás,
1 evőkanál só, 2 evőkanál cukor, fél kiló pürésített csicsóka, kb. 6 dl langyos tej,
100 g zsír (ha margarint használunk, abból kicsit több kell).
Megfőzzük a csicsókát, majd ha langyosra hűlt, meghámozzuk és passzírozzuk.
Egy kis tálban felmelegítünk 2 dl tejet (meleg legyen, de ne forró),
beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy nagyobb tálba
önjtük a lisztet, a sót. Amikor felfutott az élesztő (kb. negyed óra), a
liszthez adjuk, és beleütjük a tojást is. Hozzákeverjük a csicsókát. Kezdjük el összegyúrni a
tésztát. Apránként adagoljunk hozzá annyit a maradék tejből,
amennyitől egy se nem túl kemény, se nem túl lágy tésztát kapunk. Egy
kicsit inkább keményebb legyen, mert ekkor öntjük hozzá a felolvasztott
zsírt, és összeállítjuk vele a tésztát. Verjük fel jól.
Langyos helyen, letakarva kelesszük legalább fél órán át. Akkor az igazi, ha kinyújtásnál hólyagok vannak a tésztában.
Nyújtsuk ki kb. két-három centi vastagra a tésztát, szaggassunk belőle pogácsákat. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe állítsuk őket, kenjük meg tojással a tetejüket (egy-egy sajtkockát is rakhatunk rájuk), majd langyos helyen hagyjuk kelni őket még fél órát. 180°C-os sütőben süssük őket pirosra.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése