2012. október 17., szerda

Krumplis sütemény


Itthon vagyok, ennek örömére  kerestem egy receptet, amihez még kedvem is lenne. Ehhez régi krumplit is fel lehet használni, ha van.

Tészta: 400 g liszt, 150 g zsír, 150 g cukor, csipet só, 1 csomag sütőpor, 3 tojássárga, kevés tej.
Töltelék: 500 g főtt (sótlan!), áttört burgonya, 250 g cukor, 150 g darált dió, fél deci rum, 3 tojásfehérje, 50 g kakaópor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja.

A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a sütőport, a tojássárgákat, és annyi tejjel összedolgozzuk, amivel nyújtható tésztát kapunk. Két részre osztjuk, az elsőt akkorára nyújtjuk, mint a kizsírozott tepsink, és beleterítjük. Elkészítjük a tölteléket. A főtt krumplit krumplinyomón átnyomjuk, összekeverjük a cukorral, a darált dióval, rummal, kakaóval, vaníliás cukorral, citromhéjjal, majd hozzáadjuk a tojások felvert habját, amivel lazán átforgatjuk, hogy ne törjön össze a hab. Ezzel a töltelékkel borítjuk a tésztát a tepsiben, elsimítjuk. Kinyújtjuk a másik lapot, ráhelyezzük a töltelékre, villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Megkenjük étolajjal, és közepes lángon megsütjük (kb. 20-25 perc). Amikor a beleszúrt tűre nem ragad semmi, kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk. Közben csokimázat készítünk a tetejére (pl. http://hunvamp.blogspot.hu/2012/05/hazi-csokimaz-ez-maz-szinte-mindig.html) és bevonjuk vele a süteményt. Ha megszilárdult a csoki, szeletelhetjük a süteményt.
Finom.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönjük, hogy közzétette ezt a szuper receptet, örömmel tudatjuk, hogy a 2015-ös csikszeredai Pityokafesztiválon első díjat nyert az ön süteménye.
    A Csíki Konfekció munkaközössége

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a visszajelzést! Örülök, ha másoknak is ízlik ez a sütemény.

    VálaszTörlés