2012. október 22., hétfő
Citromos szelet
Mióta itthon vagyok, állandóan süthetnékem van. Ez a recept valószínűleg egy újságból származik, de fogalmam sincs, hogy honnan. Vannak spirálfüzeteim, azokba ragasztgatom az újságokból kivágott recepteket, és a kimaradt helyre kézzel leírom azokat, amik a kivágottak hátoldalán vannak. Egy idő után fogalmam sincs, mi honnan ered.
Hozzávalók:
3 tojásfehérje, 150 g cukor, 150 g darált dió, 150 g liszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 5 evőkanál tej, 150 g margarin. A mázhoz 2 tojássárga, 150 g porcukor, 1 citrom leve.
A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd habverővel tovább verve apránként belekeverjük a (por)cukrot. Utána hozzáadjuk a reszelt citromhéjjal elkevert diót, majd a sütőporral összevegyített lisztet. Végül belekeverjük a tejet és a felolvasztott, lehűtött margarint. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és előmelegített sütőben 180°C-on 25-30 perc alatt megsütjük. Közben a mázhoz a tojások sárgáját a porcukorral és a citromlével kikeverjük, majd a forró, kisült tésztára öntjük és elegyengetjük rajta. A forró tepsibe tesszük vissza, elzárjuk a sütőt, és ott hagyjuk kihűlni.
Az eredeti receptben 3 tojássárga és 250 g porcukor kell a mázhoz, de egyszer már megsütöttem ezt a süteményt, és nekem valahogy nem jött össze a máz, úgyhogy most csökkentettem a mennyiséget, és ezzel tökéletes lett még úgy is, hogy kristálycukorral készítettem, nem porcukorral. Nagyon finom sütemény, erősen érzik rajta a citrom.
Kb. 20x25-ös tepsiben sütöttem, hogy ne legyen túl lapos, mert nem nagy a tésztamennyiség.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése