2012. október 4., csütörtök

Favágók tortája



Hiányzott már valami édesség, és ezt a receptet a gépen találtam. Fogalmam sincs, hogy honnan származik, de amikor rákerestem a neten, azt írták, hogy a Paprika TV-ből.

Hozzávalók: 
Alsó réteg: 2 közepes alma, 185 g magozott datolya, 1 tk. szódabikarbóna, 1 csésze (2,5 dl) forró víz, 125 g lágy vaj, 1 csésze cukor, 1 egész tojás, 1 tk. vaníliaaroma, 1,5 csésze liszt, 1 tk. sütőpor.
Felső réteg: 100 g vaj, fél csésze tej, 3/4 csésze (barna) cukor, 150 g kókuszreszelék.

Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, és melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk kockákra az almát, majd keverjük el a szeletelt datolyával, a szódabikarbónával és öntsük rá a forró vizet. Hagyjuk állni, míg összeállítjuk a tészta alapját. Keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tojást (vagy 2 tojásfehérjét), a vaníliaaromát (vagy vaníliás cukrot), majd habverővel jól verjük fel. Szórjuk a lisztet és a sütőport a keverékbe, majd forgassuk a gyümölcsöt is a tésztába. Öntsük az egészet az előkészített formába és süssük 45-60 percig. Ezalatt készítsük el a torta felső rétegét. A hozzávalókat főzzük 4-5 percig. Mikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből és öntsük rá a kókuszt. Egyenletesen terítsük el, majd tegyük vissza az egészet a sütőbe, és süssük további 15 percig. Ha szükséges, pirítsuk a tetejét grillezéssel, hogy szép aranybarna legyen. Hagyjuk a formában kihűlni, a szeleteket pedig tálaljuk tejszínnel vagy vaníliafagylalttal.
Lehet, hogy velem van a probléma, de nekem a kókuszos réteg kegyetlenül édes lett. A tésztája meg olyan állagú, amit az apám "szalonnás"-nak hív. Valahogy nem jön be az egész, úgy, ahogy van.
Nem néz ki rosszul, de mihelyt hozzányúl az ember, a kókuszos rész széthullik. Nem lehet normálisan szeletelni, már akkor leszakadt belőle néhány helyen egy kicsi, amikor a tortaforma keretét vettem le róla. Nem fogok még egyszer ilyet sütni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése