2014. január 23., csütörtök

Vaníliás kuglóf

A Drótpostagalamb 121-es füzetéből (Kuglófreceptek) származik ez a leírás. Attól a ponttól kezdve, hogy citromhéjat kell belereszelni, inkább citromos kuglófnak tartom, mint vaníliásnak, de nem akarok szőrszálhasogató lenni. Finom sütemény, elég egyszerű az elkészítése is.

Hozzávalók:
100 g vaj vagy margarin, 2 közepes (vagy 3 kicsi) tojás, 120 g cukor, 300 g liszt, 2,5 dl tej, 1 csomag sütőpor, 50 g mazsola, fél csomag vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, zsemlemorzsa.

A szobahőmérsékletű vajat az egész tojásokkal, a cukorral, sütőporos liszttel jól kikeverjük, azután hozzáadjuk a tejet, a mazsolát, vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját. Még egyszer rövid ideig jól megkeverjük, és vajjal kikent, zsemlemorzsával kiszórt formába öntve előmelegített sütőbe tesszük, és közepes tűznél aranybarnára sütjük, kb. 40-45 perc alatt (én kötőtűt szoktam beleszúrni, és ha nem ragad rá nyers tészta, akkor megsült a sütemény). Ha kihűlt, vaníliás cukorral megszórjuk.
Nekünk ízlik, a fele már el is fogyott. Nem olyan sűrű az állaga, hogy agyon lehetne verni vele valakit.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése