2014. január 12., vasárnap

Diós kocka

A recept egy régi Nők Lapjából való. Előre szólok, okuljon mindenki a hibámból: csokoládét kell olvasztani a tetejére, a házi főzésű bevonat nem tud megszilárdulni rajta. Ezért is fényképeztem le így, felvágatlanul, mert nagyon hülyén néz ki, miután nekiestem a késsel. Finom, és alighanem mutatós is, ha tortabevonó van a tetején.

Hozzávalók:
Tészta: 200 g étcsokoládé, 250 g margarin, 200 g porcukor, 6 tojás, csipetnyi só, 100 g finomliszt, 200 g durvára vágott dió, fél-fél kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg.
Máz: 200 g sárgabaracklekvár, 100 g tortabevonó étcsokoládé, 1 evőkanál olaj, annyi felezett dió, ahány kockára akarjuk felvágni a süteményt (nálam csak minden másodikra jutott).

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Felolvasztjuk a csokoládét, langyosra hűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, a tojássárgákkal és a csokoládéval. A tojásfehérjéket sóval kemény habbá verjük. A lisztet összevegyítjük a(z előzőleg zsiradék nélkül megpirított) dióval és a fűszerekkel, majd a habbal felváltva a csokoládés masszához keverjük. A tepsibe simítjuk, és 25-30 percig sütjük.
A forró sütemény tetejét megkenjük baracklekvárral, és hagyjuk kihűlni. A tortabevonót felolvasztjuk, elkeverjük benne az olajat, és egyenletesen bevonjuk vele a tésztát. Mielőtt megdermedne a csokimáz, jelöljük be rajta a kockákat, ahol majd fel akarjuk vágni, és mindegyik közepére nyomjunk egy-egy fél diót. Hagyjuk teljesen megszilárdulni rajta a csokit, szeleteljük, és tálaljuk.
Sokkal jobb íze van minden diós süteménynek, ha egy kicsit megpirítjuk a diót felhasználás előtt. Ez a sütemény is nagyon finom, de hát az a tortabevonó...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése