2013. július 21., vasárnap

Márványkuglóf II.

Egy újságkivágásból származik a recept, és nem ugyanaz, mint amit márványos kuglóf néven már megsütöttem. Nekem ez a verzió jobban tetszik, könnyebb a tésztája, a másik valahogy túl zsíros. Közepes méretű kuglófformám van, ezzel a nyers tésztamennyiséggel majdnem teljesen tele van, úgyhogy ha valakinek kisebb a formája, akkor érdemes megfelezni mindent.

Hozzávalók:
200 g margarin, 400 g (por)cukor, 6 tojás, 2 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor, 400 g liszt, 2 kávéskanál sütőpor, 100 g csokoládé.

A margarint megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, a cukrot és a tojások sárgáját. Habverővel simára keverjük, vaníliás cukorral ízesítjük. Tovább keverve apránként beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, és folyamatosan kevergetve teljesen simára dolgozzuk. Hagyjuk pihenni addig, amíg a tojásfehérjéket kemény habbá felverjük. Utána óvatosan hozzákeverjük a hab felét a tészta egyik feléhez. A tészta másik feléhez hozzádolgozzuk a gőz felett megolvasztott csokoládét, eztán adjuk hozzá a felvert tojásfehérje másik felét. Egy kuglófformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel, és először a sárga massza felét öntjük bele, arra a csokis massza felét, ismét a sárga tésztát, végül a csokis másik felét. 150°C-ra előmelegített sütőben kb. egy óra alatt süssük készre. Az első háromnegyed órán belül ne nyissuk ki a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütemény. Ha már nem tapad tészta a beleszúrt tűre, akkor kész a kuglóf. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Nem volt itthon feláldozható csoki, úgyhogy két evőkanál kakaóport adtam a tészta barnának szánt feléhez. Jó púpos lett a sütemény, de itthonra készült, úgyhogy nem zavar. Elég édes, úgyhogy nem szórtam meg porcukorral. Finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése