2013. március 30., szombat

"Nem lehet elrontani" pite


De, el lehet.
Nem szép, de finom.

Hozzávalók:
A tésztához: 500 g finomliszt, 120 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1 fiola citromaroma, 250 g margarin, 2 tojás (+1 a tetejét megkenni), 1 dl tejföl.

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, a felét kivajazott vagy kiolajozott tepsibe tesszük. Meghintjük vékonyan zsemlemorzsával, rátesszük a tölteléket, és ismét meghintjük zsemlemorzsával. Ha a töltelékhez illik, akkor a zsemlemorzsát darált dióval is helyettesíthetjük. A tészta másik felét rács formájában a tetejére tesszük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással, villával megszurkáljuk és megsütjük (180°C-on kb. 40 perc alatt).
Annyira puha lett a tésztája, hogy képtelenség lett volna elnyújtani (nem is így fogalmaz a könyv), de időm nem volt, hogy hűtőbe rakjam. Ha lett volna, akkor el lehetett volna nyújtani, és sokkal jobban nézne ki. A tepsibe kanalazgattam a tészta felét, lisztes kézzel elnyomkodtam. Megszórtam zsemlemorzsával, darált dióval, összekevertem reszelt almát cukorral és fahéjjal, eloszlattam a tésztán, majd a tészta maradék felét az almára kanalaztam. Kicsit szétsült rajta, de nem fedte be úgy, mintha ki lett volna nyújtva a tészta.
Tényleg nem nehéz megcsinálni, de jobb állni hagyni a tésztát a hűtőben legalább egy-két órát. Könnyű a tésztája. Megad pár verziót töltelékre, azokat is ideírom, de érdemben nem tudok mit mondani róluk, mert nem próbáltam őket.
Mazsolás: 40 g mazsolát fél liter vízzel és 1 dl mézzel 5 percig forralunk, másik edényben összekeverünk 2 evőkanál cukrot, 3 evőkanál étkezési keményítőt, egy csipet sót, majd a mazsolához keverjük és egy percig főzzük, végül belekeverjük egy citrom reszelt héját és 3 evőkanál narancslevet.
Almás-mákos: 1,5 kg reszelt almát 120 g cukorral, 150 g őrölt mákkal, 1 tasak vaníliás cukorral megpárolunk, majd lehűtjük.
Almás-diós: 1,5 kg reszelt almát 200 g cukorral, 1 kávéskanál fahéjjal, 1 tasak vaníliás cukorral megpárolunk, majd lehűtjük.
Meggyes: 1 nagy üveg magozott meggybefőttet 200 g cukorral, 1 kávéskanál fahéjjal, 1 csipet szegfűborssal, 1 tasak vaníliás cukorral megpárolunk, majd lehűtjük.
Túrós: összekeverünk fél kiló túrót, 1 evőkanál tejfölt, egy csipet sót, 1 kis csomag előzőleg vízbe áztatott mazsolát, 1 tasak vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját és két tojásfehérjéből vert habot, ízlés szerinti cukorral.
Kapros túrós: összekeverünk fél kiló túrót, 1 evőkanál tejfölt, egy csipet sót, 1 csokor apróra vágott kaprot, 2 tojássárgát és két tojásfehérjéből felvert habot, ízlés szerinti cukorral.
Lekváros diós: megkenjük ízlés szerinti lekvárral és meghintjük darált dióval.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése