2012. november 25., vasárnap
Mákos-tejfölös torta
Több olyan szakácskönyvem is van, amiből még soha semmit sem készítettem el. Úgyhogy elővettem egyet, kiválasztottam egy sütit, amihez minden van itthon, és nekiálltam megcsinálni. Nem tudom, hogy a többi recepttel mi a helyzet, de ennél minden hozzávaló nagyon pontosan volt megadva, nem kellett se kipótolnom, se elvennem belőle.
Hozzávalók:
Töltelék: 5 dl tej, 100 g búzadara (gríz), 175 g darált mák, 6 evőkanál cukor, 100 g hideg vaj felkockázva, 2 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, 3 csepp keserűmandula-olaj vagy aroma.
Tészta: 100 g vaj, 1 tojás, 75 g cukor, 250 g liszt, másfél teáskanál sütőpor.
Máz: 3 tojás, 4 dl tejföl, 4 evőkanál cukor.
A tejet, a búzadarát, a mákot, a cukrot és a vajat lábosba tesszük. Állandóan kevergetve megmelegítjük, kicsit forraljuk, és levesszük a tűzről. Belekeverjük a tejfölt, az olajat és a keserűmandula-olajat. A sütőt előmelegítjük. A tortaformát (26 cm átmérőjű) kibéleljük sütőpapírral vagy kizsírozzuk. A vajat, a tojást és a cukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, és sima tésztává gyúrjuk. Kibéleljük vele a formát, és 3 cm magas peremet készítünk. Egyenletesen elsimítjuk rajta a meleg mákos masszát. A sütőben 180°C-on (középen, légkeverésesnél 160°C) 20 percig sütjük. Közben szétválasztjuk a tojásokat, a sárgát elkeverjük a tejföllel és a cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tojássárgás krémbe. A formát kivesszük a sütőből, és a tortára simítjuk a tejfölkrémet. Még 30-40 percig sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.
Mandulaaroma helyett jó lehet a citromhéj is. A tésztát nem nyújtottam el, csak beleraktam a formába és a kezemmel nyomkodtam szét úgy, hogy pereme is legyen. Ne próbálkozzunk kisebb formában sütni, mert nekem 25 cm átmérőjű a tortaformám, és gyakorlatilag színültig volt a tejfölös krémmel. Amikor megsült, púpos volt benne az egész, azután gyorsan lelapult a teteje. Finom.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése