2012. november 14., szerda

Anzac


Nagy nehezen rászántam magam, hogy valamit recept alapján készítsek. Nem voltam valami jól az utóbbi időben, és olyankor csak egyszerű, megszokott dolgokat főzök. Ha egyáltalán főzök valamit.
Ez a sütemény valószínűleg egy Drótpostagalamb-gyűjteményből van, de számot nem találtam hozzá, csak a címet: Kókuszos édességek.


Hozzávalók kb. 50 db-hoz: 
100 g zabpehely, 130 g átszitált finomliszt, 250 g porcukor, 80 g kókuszreszelék, 150 g vaj, 2 evőkanál méz, 2 evőkanálnyi forró víz, 1 kiskanál szódabikarbóna.

A zabpelyhet a liszttel meg a kókuszreszelékkel elkeverjük. A vajat a mézzel kis lábaskában felolvasztjuk. A szódabikarbónát a forró vízben feloldjuk, majd a mézes vajjal együtt a lisztkeverékbe öntjük, s alaposan összegyúrjuk. Kiskanál segítségével egy kikent tepsire a tésztából - egymástól távol - kis halmokat rakunk. Mérsékelten meleg (150 fok) sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. A sütőlemezről még melegen széles pengéjű késsel lefejtjük, és rácsra vagy deszkára rakva kihűtjük. Jól záródó dobozban tároljuk.
Beleöntöttem egy kis maradék mazsolát is, mert szeretjük. Egyébként lehetne aszalt gyümölcsöt is hozzáadni, még ha az nem is a hagyományos verzió. Nagyon távol kell rakni egymástól a kupacokat, mert terjed a massza minden irányban. Eredetileg az enyémnek is külön-külön kellene állnia, de összesült az egész. Ha ez valakit nem zavar, akkor nyugodtan bele lehet önteni a teljes masszát a tepsibe, és ha megsült, még forrón felvágni, mert ahogy hűl, úgy keményedik. Nagyon finom, és nem annyira sötét, mint a képen, de már sötétben fényképeztem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése