Sok verzióban fellelhető az interneten, néhol mézes zserbó néven. Ez a nálunk bevált recept.
Hozzávalók:
Tészta: 150 g cukor, 1 tojás, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál tej, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 50 g vaj vagy margarin, liszt.
Krém: 4 dl tej, 3 evőkanál liszt, 250 g cukor, 250 g margarin, 1 csomag vaníliás cukor.
Egy lábasba öntjük a tejet, a cukrot, a tojást, a mézet, a margarint és a szódabikarbónát. Összeolvasztjuk, de nem kell felfőzni. Annyi lisztet adagolunk hozzá (púpos evőkanalanként), amennyivel össze tudunk állítani belőle egy jól nyújtható tésztát (mindig elfelejtem megmérni liszt előtt ill. liszt után a tésztát, úgyhogy nem tudom, kb. mennyi liszt kell hozzá). Egy kicsit mindenféleképp ragadni fog, merthogy mézes, de nyújtható legyen. Lisztezett deszkán 3 lapot nyújtunk belőle, megsütjük őket tepsi hátulján külön-külön (gyorsan sül a méz miatt). Félretesszük őket hűlni, addig elkészítjük a krémet.
Tűzön összefőzzük a lisztet a tejjel, forraljuk egy kicsit, majd kihűtjük. Ekkor a margarint kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, beleöntjük a hideg krémbe és eldolgozzuk. A krém felét rákenjük az egyik tésztalapra, azt lefedjük a második lappal, arra kenjük a krém maradék felét. Leborítjuk az utolsó tésztalappal, majd tortabevonót olvasztunk vagy házi csokimázt készítünk (az alaprecepteknél), és leöntjük vele a süteményt.
Jobb egy éjszakán át állni hagyni így, felvágatlanul, mert a tésztának puhulnia kell.
Szeretjük, bár elég ritkán kerül rá sor. Jól néz ki és finom.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése