2013. november 2., szombat

Dédi almás süteménye

Úgy döntöttem, hogy mostantól nem fogom feltüntetni egyik receptnél se, hogy honnan származik, mert belefutottam pár olyan szakácskönyvbe, aminek az elején ott a szöveg, hogy még részleteiben sem lehet "újrahasznosítani", és nem akarok emiatt problémákat. Ha valami saját (családi) recept, akkor annál oda fogom írni, de a többinél nem megyek bele a részletekbe. A lényeg, hogy ezen a blogon elsősorban idegen recepteket próbálok ki és véleményezek a saját tapasztalataim alapján.

Hozzávalók:
Tészta: 500 g liszt, csipet só, 200-250 g cukor, 1 tasak sütőpor, 250 g margarin, 3 tojás + 1 a kenéshez.
Töltelék: 1500 g alma, kevés zsemlemorzsa, cukor és fahéj ízlés szerint.

A lisztet nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót a puha margarinnal együtt. Ha túl puha a tészta, tehetünk hozzá lisztet, hogy jól nyújtható legyen. Két egyenlő részre osztjuk. Egy tepsit kizsírozunk. A tészta első felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, beborítjuk vele a tepsit. Vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával, arra szórjuk a megtisztított, lereszelt, enyhén kinyomkodott almát. Meghintjük fahéjjal és az alma édességétől függő mennyiségű cukorral, hogy mindenhova egyenletesen jusson. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tészta másik felét is, beborítjuk vele a tölteléket. Egy tojással megkenjük, és nem árt megszurkálni a tésztát, hogy ne púposodjon fel a gőztől. Előmelegített, 180°C-os sütőben kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.
Finom, házias recept. Az én almamennyiségem kb. egy kiló volt megtisztítva, lereszelve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése