2013. június 9., vasárnap

Amerikai típusú pitetészta


Nem tudom, mi a hivatalos neve, de nekünk, magyaroknak a pite mást jelent, mint az amerikaiaknak. És ez nem a magyar jellegű tészta alapreceptje. A leírás egy valószínűleg Horváth Rozi nevével fémjelzett kis füzetből való, mazsolás pite néven fut.

Hozzávalók: 
400 g liszt, 200 g margarin, 1 mokkáskanál só, 3/4 dl hideg víz.

A lisztbe, sóba belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű margarint, a vizet pedig kanalanként adagolva eldolgozzuk vele. Szépen össze fog állni a tészta, könnyen nyújtható. Gyakorlatilag bármilyen töltelékkel el lehet készíteni, sóssal is, mert ilyen szempontból semleges íze van a tésztának.
Egy pitesütő formát kikenünk zsiradékkal, a tészta kétharmadát elnyújtjuk és beleterítjük a formába. Én szeretem, ha kb. egy centivel nagyobb a tészta minden irányban. Kis zsemlemorzsával vagy grízzel (túrótöltelékhez grízt szoktunk szórni a tésztára, mert az nem fog meglátszani) megszórjuk, hogy felszívja a nedvességet a töltelékből, de nem egy elázós tészta. Erre rakjuk a tölteléket. Ezután a maradék egyharmad tésztát is elnyújtjuk kerekre, ráfektetjük a töltelékre, az alsó tészta lelógó részét felhajtva pedig összenyomkodjuk. Egy tojással meg lehet kenni a tetejét, és néhány nyílást vágni bele, hogy a gőz távozni tudjon, ne púposítsa fel a sütemény közepét. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt pirosra sütjük.
Most túrótöltelékkel készítettem, fél kiló száraz (tescós) túróból. Egy citrom héját belereszeltem, cukorral édesítettem és egy jó maréknyi mazsolát adtam hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése