2013. június 9., vasárnap
Amerikai típusú pitetészta
Nem tudom, mi a hivatalos neve, de nekünk, magyaroknak a pite mást jelent, mint az amerikaiaknak. És ez nem a magyar jellegű tészta alapreceptje. A leírás egy valószínűleg Horváth Rozi nevével fémjelzett kis füzetből való, mazsolás pite néven fut.
Hozzávalók:
400 g liszt, 200 g margarin, 1 mokkáskanál só, 3/4 dl hideg víz.
A lisztbe, sóba belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű margarint, a vizet pedig kanalanként adagolva eldolgozzuk vele. Szépen össze fog állni a tészta, könnyen nyújtható. Gyakorlatilag bármilyen töltelékkel el lehet készíteni, sóssal is, mert ilyen szempontból semleges íze van a tésztának.
Egy pitesütő formát kikenünk zsiradékkal, a tészta kétharmadát elnyújtjuk és beleterítjük a formába. Én szeretem, ha kb. egy centivel nagyobb a tészta minden irányban. Kis zsemlemorzsával vagy grízzel (túrótöltelékhez grízt szoktunk szórni a tésztára, mert az nem fog meglátszani) megszórjuk, hogy felszívja a nedvességet a töltelékből, de nem egy elázós tészta. Erre rakjuk a tölteléket. Ezután a maradék egyharmad tésztát is elnyújtjuk kerekre, ráfektetjük a töltelékre, az alsó tészta lelógó részét felhajtva pedig összenyomkodjuk. Egy tojással meg lehet kenni a tetejét, és néhány nyílást vágni bele, hogy a gőz távozni tudjon, ne púposítsa fel a sütemény közepét. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt pirosra sütjük.
Most túrótöltelékkel készítettem, fél kiló száraz (tescós) túróból. Egy citrom héját belereszeltem, cukorral édesítettem és egy jó maréknyi mazsolát adtam hozzá.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése