2013. február 22., péntek
Zalakocka
A legjobb barátnőmnek kislánya született egy hónapja, azóta semmire sincs ideje. Szereti a süteményeket, úgyhogy erőt vettem magamon, és egy viszonylag bonyolultabb darabot sütöttem neki. Jól néz ki, és finom is.
Újságkivágásból származik a recept, talán egy régi Meglepetésből.
Hozzávalók:
Sárga tészta: 5 tojás, 130 g cukor, 100 g liszt.
Barna tészta: 2x5 tojás, 2x130 g cukor, 2x70 g liszt, 2x30 g kakaópor.
Krém: 1/2 liter tej, 2 csomag pudingpor, 5 tojásfehérje, 200 g cukor, 200 g vaj, 100 g porcukor, 50 g csokoládédara.
A tésztákhoz a tojásokat a cukorral felverjük (ha nincs egy erős robotgépünk, akkor külön verjük fel a fehérjét, ne a sárgájával együtt). Óvatosan hozzáadjuk a lisztet illetve a kakaós lisztet, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. Két barna és egy sárga lapot kell sütni. A krémhez a tejben csomómentesen elkeverjük a krémport, a kristálycukor felét, majd gyenge tűzön, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. A tojásfehérjét a maradék kristálycukorral (100 g) kemény habbá verjük. A tojáshabot a forró krémbe forgatjuk, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd a hideg krémmel óvatosan összekeverjük. A lapokat úgy töltjük meg, hogy alulra barna lapot teszünk, arra félujjnyi vastag krémet, majd a fehér lap, ismét krém, a másik barna lap. A felső lapot is bevonjuk egy kis krémmel, és csokidarával megszórjuk. Kockára vágva tálaljuk.
Egy kicsit egyszerűsítettem a recepten, elvileg gőz fölött kéne verni a tojásokat a tésztához, de én ennek semmi értelmét nem láttam. Eredetileg két csomag csokis krémport ír, de a recept melletti képen mégis fehér a krém, úgyhogy két csomag vaníliás pudingport főztem meg hozzá. Egy tábla csokit lereszeltem és azt szórtam a tetejére, nem csokidarát. Az a vékony barnás csík a sárga tészta alján nem lekvár, csak egy kicsit jobban megsült.
Finom sütemény, és nagyon mutatós is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése