2013. február 20., szerda
Sárgarépás kalács
Egy újságból származik a recept, alighanem egy régi Meglepetésből. Azt írja, hogy két őzgerincformában kell sütni, de nekem csak egy van, úgyhogy egy nagyobb, hosszúkás formában sütöttem. Nem volt egy jó ötlet, mert mire a közepe megsült, a külseje szépen megégett, úgyhogy azt le kellett vágnom róla. Szóval vagy feleennyi tésztát készítsünk, vagy tényleg két formában kell sütni (esetleg egy tortaformában).
Hozzávalók:
3 tojás, 2 bögre (2x250 ml) porcukor, 1 bögre olaj, 1 bögre mazsola, 1 bögre darált mogyoró vagy dió, 1 bögre reszelt sárgarépa, 3 bögre liszt, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál sütőpor, 1 kávéskanál szalalkáli (vagy szódabikarbóna), vaj.
A tojást a porcukorral kikeverjük, közben belecsurgatjuk az olajat. A lisztet összevegyítjük sütőporral, szalalkálival, fahéjjal és apránként a tojásos masszához keverjük. Utána belerakunk minden hozzávalót, és a sűrű masszát fakanállal alaposan összekeverjük. Két, vajjal kikent, liszttel megszórt őzgerincformába simítjuk a masszát, és 180°C-on kb. háromnegyed órán keresztül sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Több napig is eláll.
Finom, egyáltalán nem érzik rajta a répaíz (nem szeretem a répát). Reggel, kenyér helyett esszük vajjal megkenve.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése