Inkább már nem is magyarázkodom, mi volt ez a hosszú kihagyás.
Ez a recept egy újságból származik, valószínűleg egy régi Blikk Nőkből, de nem vagyok biztos benne. Kicsit alakítottam a hozzávalók mennyiségén, mert egyszer már kipróbáltam ezt a leírást, és nagyon kevés volt a mákos és a diós töltelékem. A tepsim kb. 25x35cm-es, és az itt leírt mennyiségekkel lett olyan a sütemény, ami nekünk jó.
Hozzávalók:
Tészta: 500 g liszt, 250 g margarin, 1 csomag sütőpor, 20 g élesztő, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál tejföl.
Töltelék: 1 kg reszelt alma, 30 g margarin, fél citrom leve, ízlés szerinti cukor, 3 dl forró tej, 450 g darált mák, 450 g darált dió, baracklekvár.
Az élesztőt cukrozott langyos tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sütőport és a margarint. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a megkelt kovászt, a tejfölt, és simára gyúrjuk. Letakarva fél órán át pihentetjük szobahőmérsékleten, majd négy cipóra osztjuk. Két cipót közepes tepsi méretűre nyújtunk, elősütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Az almát citromlével, cukorral ízesítjük, és a margarinon pépesre pároljuk. A forró tej egyik felét a cukros mákra, a másikat a cukrozott dióra öntjük.
A maradék két cipót is kinyújtjuk, az egyiket a kivajazott tepsibe terítjük. Megkenjük lekvárral, befedjük a kihűlt diótöltelékkel. Elősütött lapot rakunk rá, arra a máktöltelék kerül (én ide is kentem lekvárt), majd ismét elősütött tészta, és az almatöltelék után az utolsó nyújtott lap következik. Előmelegített sütőben kisütjük. Ha kihűlt, hintsük meg porcukorral a tetejét.
Mivel nagyon meleg volt, amikor ezt készítettem, nem volt kedvem a két tésztalapot elősütni, ezért nyersen borítottam le velük a töltelékeket. Az egészet sűrűn megszurkáltam egy kötőtűvel, hogy ne púposodjon fel a gőztől. Átsült és jó így, de ha más is így készíti, akkor arra legyen felkészülve, hogy a középső két tésztalap hullámosan fog megsülni, nem egyenesen, mint az alsó tésztalap. Nekünk ez nem volt gond, mert itthonra készítettem, de mutatósabb úgy, ha megsütjük a két lapot külön-külön.
A diós és a mákos töltelékhez reszeltem fél-fél citrom héját. Finom.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése