2014. április 23., szerda

Mákos-narancsos zserbó

Az egyik Rama-receptfüzetből származik a recept, úgyhogy a sütigyár.hu-n is fent van. A fénykép nem sikerült annyira jól, a sütemény igen. Finom, nem bonyolultabb, mint egy hagyományos zserbó.

Hozzávalók:
Tészta: 600 g liszt, 300 g margarin, csipetnyi só, 15 g élesztő, 3/4 dl tej, késhegynyi szódabikarbóna, 2 tojás, 80 g cukor.
Töltelék: 500 g sárgabaracklekvár, 450 g darált mák, 5 evőkanál cukor, 1 narancs reszelt héja, 500 g narancslekvár.

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, beleszórjuk a szódabikarbónát, jól elkeverjük, és a lisztre öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, és tésztát gyúrunk belőle. Három részre osztjuk. Lisztezett deszkán elnyújtjuk az elsőt, kikent (magas falú) tepsibe tesszük. Elkenjük rajta a baracklekvárt. Összekeverjük a mákot a cukorral, a reszelt narancshéjjal, és a felét a baracklekvárra szórjuk. Elnyújtjuk a második tésztalapot, ráfektetjük a mákra. Ráöntjük a narancslekvárt, rászórjuk a mák maradék felét, és a harmadik kinyújtott tésztalappal borítjuk. Megszurkáljuk a tésztát, hogy a gőz ne púposítsa fel, amíg sül. 180°C-os sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni a tepsiben.
A tetejét vagy olvasztott tortabevonóval, vagy házi csokimázzal vonjuk be. Jobb másnap szeletelni, addigra összeérnek az ízek.
Nekem nincs narancslekvárom, úgyhogy fél kiló sárgabaracklekvárba egy fiola narancsaromát kevertem, de ha aroma sincs, akkor reszeljünk a lekvárhoz is narancshéjat, az fog érezni, nem a barack. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése