2013. április 6., szombat
Darálós keksz
Az apámnak most volt a születésnapja, és ő jobban szereti a hagyományos dolgokat, úgyhogy nem sütöttem neki tortát.
A darálós kekszet azért hívják darálósnak, mert a kézi húsdarálóval kell elkészíteni. Kivesszük a darálóból a kést és a tárcsát, és a képen látható fém izét rakjuk fel helyettük. Ezen fogja átnyomni a daráló a nyers tésztát, ha tekerjük.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 250 g zsír (vagy 300 g margarin), 250 g porcukor, egy kávéskanál szódabikarbóna, egy citrom reszelt héja (vagy valamilyen aroma), 1 csomag vaníliás cukor, pici tej vagy tejföl.
A hozzávalókból összegyúrjuk a tésztát. Annyi tejet vagy tejfölt adjunk hozzá, hogy összeálljon a massza, de jó kemény legyen, kb. tarhonyatészta keménységű. Ha puha, akkor sütés közben szét fog tottyadni, és nem lesz szép a mintája. A tésztát húsdarálóba adagoljuk. A tésztát, ami átjön a mintás nyíláson, kb. öt centiméterenként vágjuk le, de lehet hosszabbra vagy rövidebbre is készíteni. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Nem kell nagy távolságra rakni a süteményeket, mert nem fognak se megnőni, se szétfolyni. Amikor már pirulnak a recék, akkor kész (kb. negyed óra tepsinként). Ha kész, jól záródó dobozba tesszük őket. Sokáig eláll.
Citrom(aroma) helyett kakaóport is tehetünk a tésztába, illetve egyéb fűszereket, ízlés szerint.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése