2012. április 26., csütörtök

Savanyú cékla


Volt a kamrában elfekvőben egy kisebb vödör cékla, még tavalyról, és mivel élelmiszert nem dobunk ki (csak ha már végképp használhatatlan), az egyik kedvenc savanyúságunkat készítettem belőle.

Hozzávalók:
cékla, víz,
köménymag, só,
ecet, cukor.

A céklát héjastól megfőzzük, még melegen meghámozzuk. Fél centi vastag karikákra vágva üvegbe daraboljuk. Háromliteres üveghez bő evőkanálnyi köménymagot 5-10 percig főzünk másfél liternyi vízben, hogy kioldódjon az íze. Feloldunk a vízben egy csapott teáskanálnyi sót, és annyi ecetet, cukrot adunk hozzá, hogy nagyon intenzíven érezzen az ízük. Ezzel öntjük le a céklát (nem kell kihűteni se a lét, se a céklát). Legalább két napig, az üveget lefedve állni hagyjuk, utána fogyasztható. Ha hosszabb ideig el akarjuk tartani, akkor tartósítószert is adjunk hozzá. Cukor helyett édesítőszer is használható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése