Ha rajtam múlna, akkor gyömbéres keksznek nevezném ezt a sütit, de nem tőlem származik a recept.
Hozzávalók:
100 g vaj, 250 g (barna) cukor,
1 nagy tojás (villával felverve),
1/2 teáskanál só, 2 teáskanál sütőpor,
2 teáskanál őrölt gyömbér, 350 g liszt (nem kell átszitálni),
100 g kristálycukor (egy kis tálkában, későbbre).
A vajat megolvasztjuk és a hozzávalókból (a 100 g cukor nélkül) tésztát gyúrunk. Egy kicsit ragadós lesz. Legalább egy órára hűtőbe rakjuk, hogy jól lehűljön és megszilárduljon. Ezután vizes kézzel diónyi golyókat formálunk belőle, megforgatjuk őket a félretett kristálycukorban, és sütőpapírral borított tepsibe rakva őket, kanállal vagy villával lelapítjuk a gombócokat. 6-7 centi távolságra kell őket rakni, mert a hő hatására kicsit el fognak terülni. Előmelegített sütőben 190°C-on sütjük őket kb. 15 percig, amíg a szélük elkezd pirulni. Ne a tepsin hűtsük ki őket, mert rá fognak ragadni a papírra, szóval még melegen rakjuk rácsra őket.
Gyömbér helyett citromot vagy narancsot is lehet reszelni a tésztába, úgy is nagyon finom. Kemény állagú keksz lesz belőle, nem puszedli jellegű.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése