Mostanában nem voltam túl aktív a konyhában, ez a karácsony közeledtével meg fog változni, legalábbis ami a süteményeket illeti.
Ez a recept egy régi Nők Lapjából származik. A családomban csak egyetlen ember szereti a mézeskalácsot, senki más nem eszi, úgyhogy neki sütöm. Egy adagból egy púpos kelesztőtálnyi mézes lesz.
Hozzávalók:
1 kg (jó minőségű) liszt, 330 g porcukor, 1,5-2 csapott gyerekkanál szódabikarbóna, 50 g margarin, 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék (vagy helyette fűszerek), 2 egész tojás, 2 tojássárga, 350-400 g virágméz.
A lisztet két bögrényi kivételével egy tálba szitálom, a többit a porcukorral, a szódabikarbónával, a margarinnal elmorzsolom. Hozzáadom a fűszereket (én bele szoktam reszelni egy narancs és egy citrom héját is), a tojásokat és tojássárgákat, valamint a mézet. Elkezdem összegyúrni, ahogy ragadni kezd, hozzáadom apránként a két bögrényi félretett lisztet, és addig gyúrom, amíg a tészta lejön a kezemről (nekem nincs mindig türelmem addig gyúrni, mert sokáig marad ragadós, úgyhogy amikor elfogy a türelmem, egyszerűen csak abbahagyom). Ekkor folpackkal letakarva vagy valamibe becsomagolva félreteszem, és legalább egy éjszakát állni hagyom.
Másnap lisztezett deszkán kinyújtom 4-5 mm vastagra, és különböző formákra szaggatom. A hulladékot újra össze lehet gyúrni, nyújtani, szaggatni. Sütőpapírral borított tepsiben sütöm, de ne tegyük közvetlenül egymás mellé őket, mert sülés közben kicsit megnőnek és összesülhetnek, akkor pedig el fognak deformálódni. Mivel mézes, nagyon gyorsan sül, figyelni kell rá. Meg lehet kenni a tetejét tojással és szórni rá pl. magokat, illetve ha kihűlt, tojásfehérjét porcukorral felverhetünk, és azzal lehet írókázni rá. Mivel az én egyetlen mézeskalácsevőm cukorbeteg, ez az írókázás elmarad, hogy legalább ennyivel kevesebb szénhidrátot egyen, de nagyon mutatós, ha az embernek van hozzá türelme.
Idén sehol nem találtam mézeskalács-fűszerkeveréket, pedig korábban a Kotányinak volt ilyen keveréke. Most csak egy Dr. Oetker mézeskalácsos sütőport találtam, azzal is jó az íze. Egy picit kevesebb szódabikarbónát tettem bele ezért, lehet, hogy akkor se püffedt volna fel nagyon.
Jól záródó dobozban tartva ropogós marad, ha levegősen tároljuk, akkor megpuhul a levegő nedvességtartalmától.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése