2013. december 25., szerda

Mákos, diós bejgli (pihentetéssel)

Ennyit a nagy konyhai aktivitásról...
Idén egy ismeretlen recept alapján készült a bejglink, jó vékony a tészta, vastag a töltelék... Két-két rúd diós és mákos lett belőle. Valami miatt az egyik mákosnak megrepedt a teteje, pedig ugyanúgy készült, mint a többi. Finomak és szépek is.
Ajánlom megnézni hozzá a Miele videóját: http://www.youtube.com/watch?v=EiXikPT2l6I

Hozzávalók:
Tészta: 500 g liszt, csipet só, 1 tojás, 25 g élesztő, 250 g vaj vagy margarin, 50 g porcukor, kb. 1,5 dl tejföl, egy tojás a kenéshez.
Máktöltelék: 200 g finomra őrölt mák, 200 g porcukor, 1 citrom reszelt héja és leve, mazsola és rum ízlés szerint, esetleg pici tej, hogy összeálljon.
Diótöltelék:  ízlés szerint mazsola és rum, 200 g durvára őrölt dió, 200 g porcukor, 1 ledarált vaníliarúd, pici tej, hogy összeálljon.

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk (az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a hozzávalókba), legalább egy éjszakát pihentetjük hűvös helyen.
A töltelékhez a hozzávalókat egy-egy tálban összekeverjük. Négy cipóra osztjuk a tésztát, elnyújtjuk őket, megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük nem túl szorosan, nem túl lazán, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megkenjük a tojással, hagyjuk rászáradni, majd még egyszer megkenjük tojással, hogy márványos legyen, mire megsül. Megszurkáljuk a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon. Közepes tűzön pirosra sütjük.
Boldog karácsonyt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése