2015. május 14., csütörtök

Német perec

Azt hiszem, hivatalosan bajor perecnek (és császárzsömlének) hívják ezeket, de a svábok ezt vitatják, szóval maradjunk annál, hogy német.
Egy youtube-videóból vettem a hozzávalókat, német nyelven van (https://www.youtube.com/watch?v=DHr4VGGS7Zo), de azt jól lehet látni nyelvtudás nélkül is, hogy mit és hogyan csinál a készítője.

Hozzávalók:
500 g liszt, 280 ml langyos víz, fél kocka élesztő, 15 g só, 20 g vaj, 15 g sütőmaláta (nekem ilyenem nincs, enélkül is jó), nagyszemű só a szóráshoz.
A mártogatáshoz egy liter víz, benne 30 g szódabikarbóna feloldva.

A hozzávalókat a robotgép táljába szórjuk és a géppel összedolgoztatjuk. A tésztát 12 részre osztjuk, egyenként elsodorgatjuk kb. 60 centi hosszúra úgy, hogy a közepük vastag(abb) legyen, majd perecet formálunk belőlük. Ha zsemléket akarunk készíteni, akkor nem sodorgatjuk, hanem bucikat formázunk belőle. Egy konyharuhára fektetjük őket.
Feloldjuk a szódabikarbónát az egy liter vízben, belemártogatjuk a pereceket illetve zsömléket, sütőpapírral borított tepsibe helyezzük őket, a perecek vastag felét hosszában, a zsömléket kereszt alakban bevágjuk, megszórjuk őket darabos sóval, és forró sütőben pirosra sütjük őket.
Az enyémek nem lettek igazán pirosak, valószínűleg azért, mert hideg volt a szódabikarbónás vizem. Vannak receptek, ahol meleg vízről írnak, legközelebb úgy próbálom meg. Nem vágtam be őket elég mélyen, úgyhogy a vágás igencsak összesült. Viszont finomak. A szódabikarbónás víztől keményebb a külsejük, a belsejük viszont puha. Vajjal szokás enni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése